Alge mig her og der og algevejne

Det her indlæg handler om et alge problem for med forårets komme er der alger at finde alle vegne – og alge vækster er ikke min ven. Tværtimod. Selv om alge vækster kan se kønt ud på træværk, hvor de ikke gør skade, men blot tilfører en vis patina og charme til træet (hvorfor jeg lader dem sidde) så er alge vækst alle andre steder en kilde til irritation – og til diskussioner mellem kæresten og mig.

Et eksempel er vores før så hvide fungis villa, der nu er grøn på nordsiden af huset. Hele 3 etager skal vaskes ned og gøres rent. Det er jo et kæmpe arbejde – forårsaget af en strid alge – det lille myr!

Jeg er på vej til en sen frokost og så vil jeg da lige høre gutterne, om de kunne tænke sig at hjælpe til med at få huset klar til sommeren. Så kunne vi jo holde en lille havefest bagefter.. jeg har købt nogle flasker god rødvin, som de burde smage.

Alge beskrivelse

Den kære alge er en mikroskopiske encellet “plante”. Den man ser på tage og mure er som oftest grønalgeslægten Chlorophyta. Den spredes typisk med vinden og er derfor meget svære at undgå eller begrænse. Alger hæfter især på fugtige flader, og deres vækst kræver vand, lys og næringsstoffer fra støv mv.

Alger indeholder stoffet klorofyl, der giver dem den grønne farve. Alger kan også være dækket af pigmenter, som er brune/røde. Farven er nødvendig for fotosyntesen, der omdanner lyset til kemisk energi.

Taget er en af de bygningsdele, der er mest udsat for algevækst. En undtagelse er dog sydvestvendte tagflader, som ikke så ofte bliver angrebet – uanset tagmaterialet. Det skyldes, at alger ikke trives godt i direkte sollys.

God weekend!

Mvh Hans Rot-Tegel