Dom Perignon og myten

I utallige år har det været almen viden, at det var munken Dom Perignon, der opfandt de tidlige og meget betydningsfulde metoder til at brygge den traditionelle champagne. Dette har sidenhen vist sig at være ukorrekt. Dom Perignon var en vigtig brygger i ordenen, men det var til trods for myterne ikke ham, der fandt metoden. Dog har han efterfølgende høstet al æren ved det. Champagnen er nemlig opkaldt efter ham og er nu kendt som at være blandt verdens bedste mousserende vine af alle.

 

Beskrivelse af Dom Perignon

Dom Perignon champagne laves af Moet & chandon, se fx herinde. Men det er ikke alle år, der kommer en ny flaske Dom Perignon. Denne klassificeres nemlig som en såkaldt ”vintage” champagne, hvilket betyder at den kun fremstilles i de år, hvor høsten har været særdeles god. Den har førhen sprunget mange år over i træk, fordi druerne simpelthen ikke var gode nok. Og som det forstås, bliver Dom Perignon kun lavet af druer fra indeværende år. Når høsten har været god, anteges der at blive produceret flere end 2 millioner flasker årligt.

 

Dom Perignon Rosé

Siden 1959 har man kunne købe en rosé udgave af Dom Perignon. Og specielt i starten af firserne og i det nye årtusinde har rosé-udgaven vundet hjerter verden over. Smagen er deusden en anelse sødere. Nogle kendere vælger at kalde det for den feminine udgave af Dom Perignon. Andre sidestiller den med den oprindelige som et velsmagende alternativ til brug ved andre lejligheder end traditionelle fejringer af fødselsdage, bryllupper og årskifte.